Председателят на синдиката на българските учители Янка Такева и няколко учителските

...
Председателят на синдиката на българските учители Янка Такева и няколко учителските
Коментари Харесай

Синдикатите против намаляването на лятната ваканция

Председателят на синдиката на българските учители Янка Такева и няколко учителските синдикати към КТ " Подкрепа " от няколко града се оповестиха изрично срещу съкращаването на лятната почивка за учениците и по-ранното започване на образователната година.

Идеята образователната година да започва на 1 септември вместо на 15 септември, а лятната почивка да бъде понижена за сметка на останалите (коледна, великденска и междусрочна) бе подложена на публично разискване sled предложение на работодателски организации. Днес обаче от Министерството на образованието и науката оповестиха, че и отсега нататък образователната година ще стартира на 15 септември.

" Първо, имаме летни учебни заведения, където децата с учебен недостиг учат 10–15 дни, с цел да наваксат пропуснатия образователен материал. Освен това доста деца вървят на лагери, пленери, езикови курсове, спорт. Не може да се вземе лятната почивка, от която и учители, и възпитаници имат потребност, с цел да починат от напрегнатата работа през образователната година. Психолозите споделят, че такава смяна на образователното време със редуциране на ваканции основава огромен проблеми от позиция на пренастройване на организма, посочи в изявление за bTV Янка Такева.

Регионалните синдикати към КТ " Подкрепа " в Монтана, Враца, Хасково, Димитровград и Крумовград пишат в мнение до министъра на образованието, че са срещу съкращаването на лятната почивка.

Предложението за удължение на образователните седмици през месеците юни и юли е изцяло неуместно. Температурите още през м. май са високи, а в класните стаи е горещо и некомфортно за учениците и учителите да работят. През юни и юли това към този момент е отвратително, показват учители от Монтана.

Не считаме, че тъкмо скъсяването с тази една седмица ще реши казуса с претоварването на учащите. От години приказваме, че повода е в размера и наличието на образователния материал, а не в продължителността на ваканциите. Нека МОН не си измива ръцете тъкмо по най-неподходящия метод, допълват педагозите.

Колегите им от Враца прибавят, че при редуциране на лятната отмора няма да има задоволително време за приготовление на образователната база за идната година, за отпечатване на нови учебници и за прилагане на отпуските на учителите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР